Voordat een optreden kan plaatsvinden is er al heel wat werk verzet op en rond het podium. Daar komt meer bij kijken dan je denkt. Bij de werkzaamheden hebben kabels de hoofdrol en is het van groot belang dat alles snel en vakkundig wordt op en afgebouwd. Het grootste deel van de kabels zul je niet zien liggen maar ze zijn er wel.

Effectief en snel 

De kabels moeten ook netjes en snel worden weggewerkt, gemarkeerd en na de show weer worden opgeruimd. In dit blog gaan we dieper in op de materialen die hierbij van pas komen. Tyraps kunnen bijvoorbeeld dienst doen als kabelbinders. Ook bevestigingen met klittenband worden vaak verkocht.

Kabels verbergen

Dit doe je met behulp van kabelbruggen. Ze zijn gemaakt van kunststof en zorgen ervoor dat de kabels niet verschuiven. Zo wordt gestruikel en alle nare gevolgen van dien voorkomen. 

Tape gebruiken

Kabels plak je moeiteloos vast met kabeltape. Dit is meestal PVC tape of gaffertape, dit is een dikkere kunststof variant. Uiteraard zijn deze tapes in verschillende soorten, maten en kleuren verkrijgbaar. De functies van kabeltape op het podium zijn: 

  • Herkenning: markeer kabels met een tekst of logo. Dit doe je door tape te laten bedrukken. Het voordeel hiervan is dat je kabels en apparatuur snel en gemakkelijk weer terugvindt. 
  • Controle: apparatuur of kabels kun je bundelen met teksten als: gechecked, defect of incompleet.
  • Vastzetten: door de kabels netjes op het podium vast te plakken voorkom je struikelen.
  • Markeren: op het podium bepaalde voorwerpen of obstakels markeren met zwart/geel gestreepte tape bijvoorbeeld.
  • Bundelen: kabels samenvoegen 

Hieronder vertellen we wat meer over verschillende soorten tape:

  • PVC

Deze soort is geschikt voor diverse ondergronden, maakt weinig geluid bij het afrollen en is gebruiksvriendelijk. PVC tape is ideaal voor dagelijks gebruik en om te bedrukken. Je kunt de tape met de hand afscheuren.

  • PP Acryl

De lijmlaag van deze tape is op waterbasis gemaakt en dit zorgt ervoor dat dit product milieuvriendelijk is. De tape is UV bestendig en geschikt voor een vochtige ondergrond. Dit blijkt wel uit de schimmelwerende eigenschappen. Deze tape is geschikt voor regelmatig gebruik.

  • PP Hotmelt

Zie bovenstaande, met als uitzondering dat deze tape meer geluid maakt bij het afrollen.

  • Papiertape

Door je pakket dicht te plakken met papiertape geef je het een ecologische uitstraling. Deze verpakkingstape heeft een zeer sterke kleefkracht en is scheurvast. Dit product is verkrijgbaar in bruin of wit.